Orgeln i Finströms kyrka byggdes av Petter Lindqvist, som föddes 1738 i Sverige och dog 1803 i Finström. Lindqvist samarbetade med snickaren Anders Östedt. Orgeln var en donation av kaptenen Josias Ehrenmalm från Geta. Den invigdes den 25 mars 1768.
Donatorn Ehrenmalm och hans arvingar ansågs också ha rätt att välja organist och påverka åtgärderna på orgeln. Lindqvist och Östedt var inte erfarna orgelbyggare. Petter Lindqvist blev organist i församlingen, och det var han till sin död. Orgeln är en påminnelse om en tid då flera organister själva byggde sina instrument mot att de anställdes som organister och den vägen fick en liten inkomst.
Att anlita en icke godkänd orgelbyggare stred mot kungens förordningar. Det var en billigare lösning för församlingarna, men flera församlingar fick dåliga orglar som krävde många reparationer och blev dyrare i det långa loppet. Detta tycks dock inte ha hänt i Finström. Inte förrän drygt 80 år efter invigningen gjordes några nämnvärda reparationer på orgeln. Det skedde då orgelbyggare Anders Thulé under början av 1850-talet gjorde ändringar av orgeln. Mycket av orgelns inre bär spår som är jämförbara med Thulés andra orglar - bland annat vällaturen och luftlådan. År 1901 byggde K.A. Rossander om klaviaturen och ersatte en trolig trumpetstämma med en fyrafots principalstämma.
Orgelfasaden är en enkel barockfasad med tre tureller och släta mellanfält. Pipfasaden är helt stum och har aldrig haft ljudande pipor; den är fristående från luftlådan. Mycket tyder på att orgeln inte haft pipor av metall från början. De nuvarande piporna varierar i kvalitet och ålder. En del kan gå tillbaka till Lindqvists och Östedts ursprungliga pipmaterial.
Manualklaviaturen omfattar tonerna C-d3 och bihangspedalen C-c med tretton tangenter. Pedalen är permanent kopplad till manualen.
Utgående från nuvarande pipor kan orgelns orginalstämmor från 1768 inte fastställas, men en uppskattning av vad som kan ha funnits är:
Principal 4’
Gedacht 8’
Bourdon 8’ (Qvintadena 8’, om uppskärningen har varit lägre)
Fleut 4’
Quint 3’
Oktava 2’
En andra tvåfotsstämma med annan mensur
Trumpet 8’
Foto Stefan Lönnquist.
Orgeln står sedan 1925 i kyrkans vapenhus. År 1974 sattes den i spelskick av Hans Heinrich, samma år som han byggde en ny 19-stämmig orgel i koret. Den gamla orgeln ska i många år ha använts vid julottan, då församlingen har sjungit "Den signade dag" som ingångspsalm i vapenhuset. Den seden har nu enligt uppgift i oktober 2024 fallit i glömska. Orgeln torde vara delvis spelbar.
I dagens läge har orgeln följande stämmor räknat från fasaden: Principal 4’, *Bourdon 8’, Gedackt 8’, Fleut amore 4’, Fleut 4', *Quint 3’, *Oktava 2’. Pipstocken till Trumpet 8' står tom.
Stämmorna märkta med * är ursprungliga.
Orgeln är den enda bevarade orgeln med rötter i 1700-talet på Åland.