Orgeln i Munsala kyrka köptes i december 1879 och en läktare byggdes i västra korsarmen vintern 1880. Orgeln sattes upp av organisten i Kvevlax, Johan Wilhelm Hanelius. Den högtidliga invigningen av orgeln skedde den 5 september 1880.
Den orgel som köptes hade varit med om mycket innan den kom till Munsala. Det var fråga om den berömda orgel som byggdes 1696 för Gamlakarleby stads kyrka av orgelbyggarna Johan och Christian Beijer. De härstammade troligen från Östergötland i Sverige. Beijers orgel hade 21 stämmor. Den förstördes 1714 av ryssarna under stora ofreden.
Åren 1736–1738 förnyade och reparerade Ericus German från Stockholm orgeln. Den hade fortsättningsvis 21 stämmor fördelade på två manualer och pedal. År 1748, alltså bara tio år efter Germans ”reparation” reparerades orgeln av Olof Hedlund från Stockholm. År 1839 bytte Johan Råman från Tavastehus ut några stämmor samt reparerade orgeln. Möjligen gjorde Råman ett öververk av ryggpositivet. Det är också möjligt att han flyttade pedaltornen bakom huvudverket. Förut hade det varit gångar mellan huvudverket och pedaltornen som stod på var sin sida om huvudverket. När gudstjänstfolket rörde sig på läktaren gick de i de smala gångarna och sand och smuts föll ner på orgelmekaniken genom golvspringorna. Olägenheten med den nerfallande smutsen påtalades vid en besiktning av orgeln den 29 april 1772. Den var undertecknad av Johan Snellman och And. Teliin.
Ritningen av Germanorgelns fasad innan orgeln togs ned finns i
släkten Granstedt-Sucksdorffs arkiv, som förvaras i Riksarkivet.
År 1873 skulle den gamla kyrkan i Gamlakarleby rivas, och då skulle även orgeln tas ned. Ett bolag bestående av handelsman Finnilä och några andra köpte orgeln för ett pris av 500 mk, vilket motsvarade metallvärdet i metallpiporna. Tf orgelnisten och orgelbyggaren Petter Lybeck i Kronoby fick i uppdrag att bygga om orgeln och använda de delar som gick att använda samt nytillverka det som behövdes. År 1877 hade han sitt arbete klart. Orgeln uppsattes nu i den nya kyrkan på en prövotid om två år. Var församlingsborna nöjda med orgeln skulle de få köpa den av bolaget som ägde den. Lybecks ombyggning hade kostat bolaget 6 000 mk. När två år hade gått ville församlingen inte ha orgeln, utan den utannonserades och köptes av Munsala församling.
Anno 1736 den 1. augusti Begynte iag med orgabygnaden, här i g.Carleby, blef full ändat och af lefwererat den 31. Maij 1738. Ericus German ifrån Stockholm. Bilden är fastlimmad inne i väderlådan i södra pedaltornet. Foto Birgitta Sarelin.
Gamlakarleby gamla kyrka. Conrad Sovelius akvarell ca 1870, Museiverket.
Efter det att Petter Lybeck hade ”romantiserat” orgeln hade den fristående spelbord så att organisten satt vänd mot församlingen. Antalet stämmor var nu 18 fördelade på två manualer och pedal. När orgeln kom till Munsala hade den följande disposition:
Manual I C–e3
Borduna 16 fot
Principal 8 fot
Hålflöjt 8 fot
Flöjt dolce 8 fot
Octava 4 fot
Flöjt 4 fot
Qvinta 3 fot
Octava 2 fot
Mixtur 3 kor
Manual II E–c3
Gedackt 8 fot
Flöjt amabile 8 fot
Principal 4 fot
Spetsflöjt 4 fot
Octava 2 fot
Pedal C–g
Subbas 16 fot
Principal Bas 8 fot
Octav Bas 4 fot
Bassun 16 fot
Manualkoppel, I pedalkoppel,
Octavkoppel (I)
Spärrventiler skilt för varje verk.
Orgeln i Munsala 1880-1975, uppsatt av J.W. Hanelius. Fotot taget före 1976, fotografen är tills vidare okänd.
Närbild av ängeln som man kan se överst i Lybeckfasadens mittersta sektion. Ängeln ligger nu i ett skåp på orgelläktaren. De övriga delarna av fasaden förvaras på kyrkans tornvind. Foto Stefan Lönnquist.
Organisten Asko Rautioaho skrev en artikel i Suomen Musiikin Vuosikirja 1959-1960 med rubriken "Arp Schnitgerin oppilaan rakentamat urut Suomessa?" Det betyder ungefär: "Finns det en orgel som en elev till Arp Schnitger byggt i Finland?" Rautioaho diskuterade Schnitgerlärjungen Ericus Germans insats vid förnyelsen/bygget av orgeln 1738 och framförde följande:
German har således antingen restaurerat den gamla Beijerorgeln eller byggt en helt och hållet ny orgel. Den senare möjligheten känns trolig, när man tänker på den förstörelse som vårt land drabbades av under stora ofreden. Visserligen kunde delar ha bevarats av Beijerorgeln, möjligen luftlådor, orgelskåp och annat dylikt. Piporna däremot var ett värdefullt byte för dem som rånade kyrkan.
För pipornas del var det i synnerhet metallpiporna som var användbara i krig, då de gick att smälta ned och göra kulor av. Kanske träpiporna inte var lika begärligt stöldgods?
Kyrkans Orgelkommitté hade år 1964 fått i uppdrag av Munsala församling att utarbeta ett restaureringsförslag samt att underhandla om det praktiska genomförandet av arbetet. Orgelkommittén konstaterade bland annat att restaureringen av Germanorgeln vore ytterst angelägen, eftersom det är fråga om vården av ett gammalt kyrkligt instrument av betydelse, inte bara för Munsala församling utan för hela landet. I planeringen utsågs Kangasala Orgelfabrik till huvudentreprenör och Puusepänliike J.N. Virtanen (sedermera Orgelbyggeri Veikko Virtanen) till underentreprenör.
Så byggde Kangasala Orgelfabrik åren 1975-1976 en ny orgel i Germanstil, men spelmekaniken och fasaden var ny. Orgelhuset gjordes som en barockkopia, och det mest synliga är att pedaltornen är infällda i läktarskranket enligt s. k. hamburguppställning. Av piporna var ca 40 % gamla. För ryggpositivet och pedalverket användes gamla luftlådor, troligen från Beijer 1696, pipordningen är den samma. Tempereringen gjordes enligt Kirnberger II och orgeln är stämd ett halvt tonsteg högre än nutida normalstämning.
Foto Göran Blomqvist.
Ryggpositiv C–c3
Gedackt 8 Fot, Principal 4F (ny, i fasaden), Spetsfleut 4F, Qwinta 3F (25 nya pipor), Octawa 2F (28 nya pipor), Scharf 2 chor (ny), Tremulant, Cymbelstjärna (ny).
Huvudverk C–c3
Qwintadena 16F, Principal 8F ny, i fasaden), Hålfleut 8F, Octawa 4F (12 nya pipor), Fleut 4F (12nya pipor), Quinta 3F (10 nya pipor), Octawa 2F (17 nya pipor),
Mixtur 3 ch (ny), Trumpet 8F (ny), Vox Humana 8F (ny), Cymbelstjärna (ny), I–II.
Pedal C–d1
Sub Bas 16F (9 nya pipor), Principal 8F (ny, i fasaden), Octawa 4F (16 nya pipor), Bassun 16F (7 nya pipor), Trumpet 8F (ny), I–P, II–P.
Det är inte omöjligt att den nötta orgelbänken är av beijersk tillverkning. Piporna i bildkarusellen är från ryggpositivet.
Foton Birgitta Sarelin.
Bilderna visar Beijers luftlådor i ryggpositivet och pedalen (C-lådan). På en närbild av luftlådan i ryggpositivet syns några spelventiler och de små pumpetpåsarna. Sådana finns i äldre orglar. Det är små läderpåsar genom vilka pumpettrådar löper, där de går in i luftlådan.
Basunen i pedalen är också Beijer. På pedalens C-låda har German klistrat fast en lapp där han skriver datum när han i augusti 1736 började arbeta med orgelverket. Den 1 maj 1738 var han klar.
Foton Stefan Lönnquist och Birgitta Sarelin.
Orgeln i Munsala finns inspelad av Sixten Enlund på LP-skivan Toccata con Fuga i gemensam utgivning av Finngospel FGLP-1017 och Proprius PROP 7859. På denna skiva finns enbart barocktonsättare representerade: Dietrich Buxtehude, Franz Tunder, Johann Gottfried Walther, Georg Böhm och Johann Sebastian Bach.
Ljudprov på orgelns flöjter. Organist och videoinspelning med Iphone 4 Birgitta Sarelin.
Ett par små stycken spelades in den 12 november 2024. I det andra stycket används Cymbelstjärna i huvudverket. Organist Stefan Lönnquist, video med Iphone 11 Birgitta Sarelin.