Abraham Hülphers berättar på sidan 300 i sin översikt över orglarna i Sverige (1773) att "Nedra Torneå Sockn Kyrka fick 1761 et wackert Orgwerk genom Gren & Stråhle af 9 st." Orgeln skeppades från Stockholm och betalades med församlingens egna medel. Den kyrka det här är fråga om var från medeltiden. Den korsformade kyrka som nu finns i Nedertorneå är byggd av Jacob Rijf och blev färdig 1797. Av den medeltida kyrkan fick man den östra korslängan.
Orgeln hade en manual och bihangspedal. Spelbordet var placerat under fasadpiporna. Dispositionen är rekonstruerad och torde ha sett ut så här 1761:
Manual C-c3
Principal 4 fot (fasad)
Gedacht 8 fot
Spitzfleut 4 fot Bas/Disc.
Quinta 3 fot
Kortfleut 4 fot
Octava 2 fot
Scharf 2 chor
Trumpet 8 fot Bas/Disc.
Trumpet 4 fot Bas
Bihangspedal C-c0
Orgeln uppställdes på läktaren i den nuvarande kyrkan år 1798 av Henric Kahelin.
Också i Haparanda har det funnits en orgel av Gren & Stråhle från 1761. Sannolikt var den en systerorgel till orgeln i Nedertorneå och hade samma antal stämmor. Denna orgel är inte längre bevarad.
Foto Dan Lönnqvist.
Foto Dan Lönnqvist.
Det finns inga hål på pipstocken för den Vox virginea som Martti Hela nämner. Inte heller i Albanus Jurvas reparationskontrakt omtalas en sådan stämma, då han år 1899 gjorde en ombyggnad av orgeln i tidens smak. Han byggde bland annat ett nytt fristående spelbord, nya bälgar och 2 1/2 nya stämmor. Efter Jurvas ombyggnad ser orgelns disposition ut så här:
Manual C-c3
Gedeckt 8 fot
Principal 8 fot (tidigare 4 fot, C-H kombinerades med Ged. 8)
Spitzflöte 4 fot
Quinta 3 fot
Octave 2 fot
Flauto 8 fot (C-h0 1899, c1 - Kortfleut 4 fot)
Salicional 8 fot (1899, på Scharf 3 chors plats)
Trompete 8 fot
Pedal C-d1
Subbas 16 fot (1899, på Trumpet 4 fots plats)
Pedalkoppel
Trots ombyggnaden är den ursprungliga speltrakturen helt intakt, men registertrakturen är ombyggd till den del som hör ihop med det fristående spelbordet.
När centralvärme installerades i kyrkan blev luften så torr att virket i orgeln tog skada så att den blev ospelbar. Det var ett öde som orgeln har gemensamt med många andra gamla orglar när kyrkornas uppvärmning moderniserades. År 1974 inköptes en ny orgel som placerades på golvet i kyrkans norra korsarm. Gren & Stråhles orgel blev kvar på läktaren. Orgeln är i detta nu inte spelbar, men bedömningen är att den kan sättas i spelbart skick.
Del av spelmekaniken. Foto DanLönnqvist.
Kedja i bälganordningen som ev. har att göra med luftfördelningen till bälgarna. Foto Dan Lönnqvist.
Några trumpeter i förgrunden.
Foto Dan Lönnqvist.